Астигматизъм

Астигматизмът е форма на заболяване на очите, което се среща сравнително често. Той се определя като вродена рефракционна аномалия на човешкото око, при която светлината се фокусира неправилно върху ретината. Поради тази причина зрението е замъглено.

Астигматизмът може да се прояви съвсем самостоятелно и независимо, но може да се комбинира с далекогледство или късогледство. Всичко зависи от пречупването на лещата и роговицата. В следствие на това се възпрепятства правилния светлинен път по посока задната част на окото, наречена ретина. Изграждането на образа върху ретината е некоректно и зрението е замъглено на всяка една дестинация.

Специалистите смятат, че астигматизмът се причинява изменението във формата на роговицата, вместо да е напълно кръгла, тя се леко удължена и наподобява топка за ръгби.

Тази форма на роговицата предизвиква фокусиране на светлинните лъчи на две места вместо на едно. Много хора по рождение имат удължена ретина. С времето зрението им се влошава.

Освен наследствен, астигматизмът може да се появи след нараняване на очите или операция.

Когато астигматизмът не е в толкова напреднал стадий, човек може и да не разбере, че го има. При астигматизъм, предметите се виждат неясно, без значение дали са далеч или близо. Стараейки се да фокусира зрението си, човек усеща силна умора на очите, която може да причини главоболие. При констатиране на подобни симптоми, препоръчително е да посетите офталмолог.

В специализирания кабинет ще ви бъде направен изчерпателен преглед, който ще определи остротата на зрението ви и стадия на астигматизма ви. Ще измерят формата на роговицата с помощта на цилиндрични лещи.

Ако имате астигматизъм, ще ви бъдат предписани контактни лещи или очила за корекция на зрението. Ако те са безсилни, ще бъде препоръчана хирургична корекция. Днес най-предпочитана е лазерната корекция. При нея с помощта на лазер с ултравиолетови лъчи се коригира дебелината на дефектната роговица. Този метод, обаче, не се прилага в случай на бременност, пациенти под 18 години и над 45, при късогледство над 15 диоптъра и при над 4 диоптъра далекогледство.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>