Дървените настилки, познати като декинг, се нуждаят от редовно почистване и третиране, за да ги запазите в най-доброто им състояние и за да спрете дървото да загнива. В зависимост от начина на третиране, който сте избрали, ще трябва да го правите на всеки две или три години. Ако декинга ви е съвсем нов и дървесината е обработена с налягане, то той трябва да поизсъхне малко преди първото третиране.

Преди да започнете със самото обработване на дървеното изделие ви е нужна подготовка, защитно облекло и ръкавици. Колкото и да сте внимателни, няма как да не отнесете няколко пръски с вас, за това задължително се облечете подходящо. Можете да използвате четка или валяк за самото нанасяне. Но най-добрият вариант е да свършите тази работа с помощта на специално проектирана подложка.

Четката покрива много малка площ, валякът пръска много, а подложката с дълга дръжка е най-удобна и най-ефикасна. Ще си спестите много време и болки в гърба, ако заложите на работата с този уред. Трябва много внимателно да изберете какво ще ползвате за поддръжка на декинга, за да бъде добре защитен. На пръв поглед всички видове изглеждат подходящи, но има най-подходящите лакове за вашата дървена настилка.

За да направите правилния избор, имайте предвид това дали ще е много използвано дървеното ви изделие. Ако ще използвате настилката често, ви трябва по-проникващ и плътен лак, за да сте сигурни, че тя няма да се захаби и да изглежда стара.

Хубава идея е, ако желаете, да боядисате дървената настилка в един цвят с оградата ви. Задължително е да почистите декинга преди боядисването, иначе боята няма да се нанесе трайно. Почистването е най-лесната част. Може да стане с почистващ препарат по ваш избор или просто с белина.

Също така трябва района около вас да е чист – изместете на далеч градинските мебели, саксиите, барбекютата и т.н. Когато изпълните всички тези малки стъпки, имате пълната готовност да започнете боядисването. Да боядисвате декинга е действие, с което ще трябва да свикнете, ако искате той да се запази възможно най-дълго в отлично състояние. Колкото и да ви е досадно това, ще се налага да го правите, ако сте себеуважаващ се градинар.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>