Вероятно всеки от вас е забелязал нещо интересно, свързано с избора на матраци. Ако с тях всичко е наред, ние не забелязваме това. Просто ставаме от леглото след релаксиращ и здрав сън, чувстваме се свежи и отпочинали.

Но когато нещо не е наред, това винаги ни прави впечатление. Например, ако размерите на леглото и матрака не съвпадат, това се усеща веднага и пречи на ползотворната почивка.

Какви стандартните размери матраци?

Задължително е да сте наясно това, какви са стандартните размери, защото единствено спазването на всички важни параметри може да гарантира вашия комфортен сън. Преди да изберете матрак, се препоръчва да премерите точно дължината и ширината на леглото, използвайки рулетка. Основното правило за избор е само едно – параметрите на рамката на матрака и леглото да не се различават с повече от 1-1,5 см.

Всички стандартни модели матраци условно биха могли да се категоризират в три главни групи – единични, тек и половина и двойни. Производителите на матраци се придържат стриктно към тях, така че едва ли ще изпитате някакви затруднения да намерите модела, който ви трябва. Важно е само да сте наясно размерите на леглото.

Ето и малко повече подробности.

Дължина

Стандартната дължина на матрака за възрастен варира – 190, 195, 200 сантиметра. Последният размер е универсален, за всякаква височина. Може да изчислите минималната дължина на матрака, който е подходящ за вас, добавяйки още 15 см към ръста си.

Височина

Височината се определя от вида на пълнителя. Ортопедичните матраци могат да бъдат пружинни и такива, които са без пружини. Височината на първите е от 20 до 30 см, а на втората – от 5 до 15 см. Има и матраци с височина, по-малка от 10 см, но те се използват като регулираща постелка, която се поставя върху друг основен матрак. Става дума за така наречените топ матраци.

Ширина

Тя зависи от класификацията на модела – единичен матрак е с ширина от 80 до 90 см. Матракът тек и половина – 100-120 см, а ширината на двойните матраци е 140-160 см.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>