Малките деца обичат музиката, харесват им мелодичните произведения. Музиката развива творческите способности на детето, способства да се развива слуха, паметта, въображението. Първото запознаване с вълшебния свят на музиката започва с музикалните играчки. Какви пеещи играчки и в каква възраст да им се предлагат, така че те да носят само полза?

Подходящи са дрънкалки, звънци, тръба, барабан, тамбурина, маракаси, интерактивни музикални играчки, пеещи играчки, пиано, компакт дискове със запис на подходяща музика. От най-ранна възраст възпитавайте слуховото възприемане на детето. Още на месеци е добре то да чува музиката. За целта може да се поставят наблизо дрънкалки и то при движенията си ще ги раздвижва, ще чува звука и ще търси източника. Постепенно малкият изследовател ще се сети, че звукът се раздава всеки път, когато той се движи в определена посока. По този начин у детето се появява първата представа за причинно-следствената връзка.

Покажете на бебе на възраст 3 – 4 месеца някоя от музикалните играчки. Включете играчката и то да чува звука, а вие може да му я показвате от различни страни – ще видите как то се ориентира по мелодията и я търси с поглед в посоката, от където я чува. Давайте възможност на детето да слуша и възприема разни звуци. Скоро вие ще разберете какви музикални играчки предпочита вашето дете.

През 5 – 6 месец предложете на детето пееща играчка и му обяснете, че тя започва да свири когато се натисне определен бутон. Покажете му, че играчката танцува в такт с музиката. Така вие от ранно детство ще събудите у детето интерес към музиката и пеенето, ще развивате неговото въображение.

Може да закупите за детето книжки с картинки на животни, които при натискане на бутона на съответното животно, изпълняват кратки мелодии с неговия звук. Много скоро детето само ще си избира животно и ще му подражава. Малките обичат мелодично повтарящи се песни и за това са готови по много пъти да слушат едно и също нещо.

Разнообразните музикални играчки могат не само да развиват слуха на детето, но и много от тях го учат само да съчинява мелодии. Това го учи и да координира движенията си, а когато се ползват цветни клавиши малкото дете се научава да познава цветовете.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>