В представата на много хора яхт клуб е просто пристанище за не толкова големи плавателни съдове около брега. Отначало такива клубове се сформирали от собствениците на яхти. Днес тези клубове са самостоятелна организация, със свои плавателни съдове, които предоставят за ползване на желаещите. Яхт клуб предоставя възможност на собствениците да ползват пристанището както за кратко по време на сезона, така и за зимуване на плавателните съдове. При това има осигурена охрана, както и плаваща бензиностанция.

Работата на клуба така трябва да е организирана, че да се осъществява поддръжката му. Някога финансовите средства са се събирали само от членския внос, което налагало и членството на голям брой хора. Клубовете обединяват хора с общи интереси, а в случая това са собствениците на яхти. Трябва да има свой устав, членска карта. Основна задача на яхт клуба е да се поддържа и развива дадения вид спорт и водния туризъм.

За да се създаде клуб за яхти е необходимо най-напред да се изгради кей и всякакви други обекти, необходими за функционирането му. Съществуват няколко типа пристанища за яхти. Стационарното оборудване по принцип е разположено около мястото, където се намира собственика на плавателния съд, например, около дома му. За гости на пристанището също се оформя място. Една от целите е да имат възможност пътуващите с яхти да се настанят в марината и да могат да разгледат забележителностите наоколо.

Във всеки яхт клуб има изградени уютни ресторанти, което дава възможност на туристи и собственици да поседнат и похапнат сред красивия морски изглед. Често кафетата са посещавани и от любители на вкусното кафе, изпито с приятели сред прекрасна гледка.

Финансовото състояние определя нивото на клуба. Както е известно собствениците на яхти са само добре обезпечени хора, което определя и изискванията им към по-високо ниво на комфорт. Това обяснява и нивото на заведенията и обслужването в тях.

Наред с тази дейност всеки яхт клуб предлага различни видове яхти под наем и същевременно се предлагат и за продажба нови моторни и ветроходни яхти. За хората с по нисък бюджет има яхти втора ръка, които с нищо не отстъпват на новите. Всички те са технически изправни, има добър външен вид и могат отлично да служат на собственика си.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>