Винаги се появяват по-малки или по-големи причини, които водят до смяна на щранговете и тръбопроводите. Най-често към това се пристъпва при основен ремонт на жилището или нуждата от разместване разположението на различни санитарни средства и радиатори.

С времето на ползване стоманените тръби без антикорозионно покритие неизбежно остаряват. Най-напред проблемите се появяват при тръбите за студена вода. Наличието на пясък, шлака и отложени минерални соли за няколко години образуват в тръбата твърда субстанция, която пречи на притока на вода. Към това се добавя и образувалата си ръжда.

Наистина, може да се опита да се почистят тръбите със специални средства. Това обаче ще бъде полумярка – след няколко години ще се наложи процедурата да се повтори.

Друга причина за смяна на щранговете е, че в края на осемдесетте години в много многоетажни сгради са използвани тънкостенни хоризонтални и вертикални тръби, от гледна точна на икономии, разбира се. Такива тръбопроводи при ползване 20 – 25 години буквално се разсипват в ръцете при демонтаж.

При заварените тръби често се получават по няколко теча по самата заварка, през малък интервал. След като няколко пъти се наложи да се търси заварчик, задължително се появява желанието веднъж за винаги да се реши проблема. Изходът е само един – смяна на щрангове и тръбопроводи.

Чугунените водопроводни тръби са неприятни за гледане с потеклата ръжда и натрупаните с годините различни цветове от многослойните боядисвания. Да се скрият е вариант, но после проблема се усложнява.

Всички тръбопроводи трябва да са лесно достъпни – златно правило на опитния водопроводчик.

По същото това време смяната на щранговете и тръбите със съвременни тръби ще позволи външния вид да изглежда чист и приличен.

Ако наистина имате сериозна причина да скриете тръбопровода, то направете всичко възможно тръбите в тоалетната и банята да са достъпни, за да не се наложи с чук да разбивате новите плочки.

За да се пристъпи към смяна на щрангове и тръби, е необходимо да се реши от какъв материал тръби ще се ползват.

На пазара има голямо разнообразие от тръби и съответните приставки, връзки, разклонения, и всичко, което е необходимо за един нов водопровод. Материалите, от които са направени, са качествени и всеки носи своите предимства и недостатъци.

Всичко това налага много внимателно да се подходи за правилния избор на подходящия за всеки отделен случай материал.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>