zaem

В живота непрекъснато се налага да правим избор. Утре сутрин ще поръчате ли лате или бяло фрапе? Трябва ли да приемете предложението за работа, която ще заеме всичкото ви свободно време с високата заплата или за нископлатената, към която сте силно увлечени? Дали да отидете на екскурзията, за която сте мечтали и да вземете заем с месечни вноски или да си останете в къщи и да не натоварвате бюджета?

Да, ежедневието ни е пълно с моменти, в които трябва да взимаме решение. Решенията могат да ни затруднят, смесвайки всякакви чувства на стрес и безпокойство в непреодолимата стена на парализираща нерешителност. Но нещата не трябва да бъдат такива. Всъщност, използвайки поредица от изпитани действия, можете да се превърнете в отличник при вземане на решения.

Следвайте стриктно графика си.

Няма нищо лошо в това да сте перфектни, но подредете правилно графика си и открийте своя собствен потенциал. Опитайте се да стесните фокуса си при някои дейности и да дадете 100 % от себе си за други неща. Собственик на бизнес споделя:

„Смятам за полезно да избера една или две конкретни задачи и да използвам приложение за проследяване на времето, за да гарантирам, че прекарвам по-голямата част от седмицата си концентриран само върху тези едно или две неща. Има ограничен брой часове в деня, така че разграфяването на времето ми по този начин помага да се предотвратят възможности за претоварване с информация. Освен това ми остава да се притеснявам за по-малко неща, което съдейства за вземането на решения като цяло – не само в бизнеса. ”

Поставете реалистични срокове за вземане на решения.

Лесен начин да се накарате да вземете решение е да определите краен срок за всяко решение, пред което сте изправени, стига срокът да е реалистичен. Създайте реалистичен срок за вземане на решението и се стремете да не надхвърляте определеното време.

Какво би се случило ако все още не сте направили своя избор в срока, който сте поставили? Хвърлете монета. По този начин можете да решите веднъж завинаги.

Спрете да се притеснявате за другите.

Ако сте нерешителни, обикновено се страхувате да не направите грешка. Чувствате се отговорни за мнението и положението на останалите, които участват в дейността.

И така, следващия път, когато работите по трудно решение, което може да засегне другите, като напускане на работата, например, просто не забравяйте, че това е решение, което трябва да вземете сами за себе си.

Потърсете съвет от някой, на когото имате голямо доверие.

Да, вашите решения са ваши и не трябва да бъдат повлияни от хората около вас. Все пак можете да потърсите съвет от доверен човек или роднина, за да преборите вашата нерешителност. Търсенето на някой, на когото се доверявате, не само може да ви помогне да вземете окончателното си решение, но също така може да потвърди заключението, че сте го направили сами. Това, че някой гледа на ситуацията ви като външен човек, може да ви даде перспектива, която може да не сте взели предвид.

Задайте си четири важни  въпроса.

Зад всяко решение, важно или не, се крие страх от неизвестното. За да отхвърлите всяко безпокойство и нерешителност, психолози препоръчват да си зададете няколко ключови въпроса, преди да стигнете до някакво решение.

Те съветват да вземете празен лист хартия и да напишете:„ Ако нямаше последствия от моето решение, ако парите не бяха предмет и ако всички, които обичам, щяха да бъдат напълно щастливи с моето решение, какво бих направил? “. Задайте си и следните въпроси:

  • Какви са потенциалните последици, от които най-много се страхувам?
  • Кое е най-лошото нещо, което може да се случи?
  • Какъв е най-добрият възможен резултат?
  • Как би се променил животът ми към по-добро, ако настъпи този положителен резултат?

Така ще получите цялата необходима информация затова защо този въпрос или решение е толкова важно за вас.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>