Причините за забавяне изтичането на отпадъчните води, както и запушването на каналите са най-различни. Основно това са от неправилното използване на канализационната система.

Много често такива тапи се образуват от мазнини, остатъци от храна, и даже от строителни отпадъци.
Всичко това не минава без последствия – налага се отпушване на канали, а в най-лошия случай може да се стигне и до смяна на канализационните тръби.

Неправилното използване на канализацията не е единствения проблем. Причините за образуване на запушвания може да се дължат и на самата канализационна система – неправилен наклон или диаметър на тръбите, наличието на много разклонения и извивки, както и малкия обем на септичната яма при локална канализация.

Например, едно коляно под ъгъл от 90 градуса е в състояние да предизвика запушване.

Всички тези причини водят до появата на необходимостта от отпушване на канали и почистване на канализационния тръбопровод. Ако това не се направи на време, може да възникнат големи проблеми.

Когато се забележи, че водата изтича бавно от мивката, трябва веднага да се бие тревога. Как да се направи това, след като не е известно точното място на проблема, нито вида на запушването.

Ето защо по-добре е да се спазват някои изисквания за профилактика на канализацията, което ще намали вероятността от отпушване на канали.

Добре е периодично да се провеждат някои мероприятия, които в бъдеще ще препятстват образуването на запушване по канализационните тръби.

Като начало трябва да поставите решетки в мивката, ваната и душ-кабината, за да не могат да попадат хранителни отпадъци, остатъци от сапун, косми в канализацията.

Веднъж в месеца да се прави профилактика на всички санитарни съоръжения като се използват химически препарати за отпушване на канали и почистване на тръбите, или ръчна вакуум помпа.

Всеки път като миете мазни съдове, после оставете горещата вода да тече още малко.

За предпазване от наслагване на мазнини по вътрешността на тръбите може да поставите мазниноуловител.

Внимателно следете в тоалетната да не попадат големи отпадъци, особено когато в семейството има малки деца.

Всичко посочено по-горе не е сложно, но ще ви помогне да се предотврати запушването.

Повярвайте, работата по отпушване на каналите и почистване на канализацията ще ви отнеме много повече време в сравнение с ежемесечната профилактика.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>