dental

Абсцесът на зъба е инфекция, която често изисква спешно посещение на стоматологичния кабинет. С избухването на пандемията от COVID-19, зъболекарите ограничиха стоматологичните процедури до спешно лечение. Степента на болка и подуване обикновено определя дали има нужда от спешна стоматологична помощ.

Абсцесът на зъба се счита за спешен стоматологичен проблем. Отлагането на лечението може да има фатални последици. Абсцесите могат да причинят значителна болка, тъй като състоянието е резултат от инфекция във вътрешния слой на зъба. Тялото се опитва да се пребори с инфекцията, причиняваща натрупване на бактерии, тъкани и гной. Човек с инфектиран зъб може да изпитва огромен дискомфорт.

Зъболекарят може да препоръча антибиотици, за да сведе до минимум разпространението на инфекцията. Антибиотиците обикновено облекчават отока и болката в рамките на ден или два. И все пак е жизненоважно да се помни, че облекчението е само моментно. Антибиотиците няма да излекуват абсцеса. Причината за инфекцията е дълбоко в зъба, а антибиотиците действат върху инфекциите чрез кръвообращението.

За да лекува абсцеса, зъболекарят трябва да отстрани причинителя на инфекцията (бактериите). Това може да означава премахване на зъба изцяло чрез екстракция или почистване на инфекцията вътре и запълване на кухината, за да се предотврати по-нататъшно разпространение.

Ако абсцесът причинява силна болка около челюстната кост, врата или ухото, тогава има голям проблем. Също така, ако прави зъбите чувствителни към горещо или студено или причинява болка при хранене, трябва незабавно да се прегледа. Абсцесът може също да причини подуване на лицето и възпаление на лимфните възли. Ако имате назначени процедури по поставяне на дентални импланти София, трябва първо да се обвладее инфекцията.

Обадете се на стоматолога си, опишете му всички симптоми и той ще прецени какво да предприеме в случая при пандемия на COVID-19. Ако прецени, че проблемът няма да може да се овладее без негова намеса, ще ви запише час, който вие трябва да спазите стриктно. При посещението в кабинета, трябва да сте с маска и да използвате дезинфектант.

 

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>