termo

По време на студения сезон течностите в земния колектор на термопомпата вода-вода се стабилизират малко под точката на замръзване, докато средната температура на въздуха, която се вкарва от термопомпата въздух-вода, е около +4 градуса по Целзий. За разлика от тях, топлинната помпа въздух-вода отнема повече топлина от въздуха през горещите месеци, в сравнение с термопомпата за подземни води, което я прави по-неефективна, когато става въпрос за охлаждане на дома, но доста удобна за осигуряване на достатъчно  топла вода.

Дори ако температурите отвън паднат до -15 градуса по Целзий, с добре изолирана къща и подходяща система за подово отопление, топлинната помпа въздух-вода все още ще може сама да осигури подходящо отопление. Проблеми възникват, когато температурите внезапно паднат под -15 или -20 градуса по Целзий, нещо, с което помпата въздух-вода няма да може да се справи като термопомпата вода към вода, а именно поради по-високите температури на подземните води въпреки външно времевите условия. Тогава трябва да се включи газовата или електрическата помпа, с които някои от термопомпите (въздух до вода и въздух до въздух) са оборудвани, което със значително увеличава разходите за отопление.

Макар и да не е с най-високата ефективна скорост, топлинната помпа (вода – вода или земя – вода) ще ви помогне да запазите определено “спокойствие” дори при значителни ниски температури навън. Дори ако помпата трябва да работи с по-висока мощност от обичайната, общото увеличение на разходите ще бъде незначително, в сравнение с тези на термопомпите с въздушен източник.

Наземният колектор на водоподаващата топлинна помпа, който работи с топлоносител на основата на гликол, обикновено консумира повече електроенергия. Следователно, тази разлика в консумацията на електроенергия покрива загубите, свързани с цикличното размразяване на изпарителя на термопомпата въздух-вода.

В допълнение към това, което току-що беше споменато по-горе, не може да се пренебрегне първоначалната инвестиция, която в случая на споменатите термопомпи с въздушен източник обикновено е много по-ниска в сравнение с тези на наземните термопомпи.

Всъщност, цената на оборудване за помпа въздух-вода е равна на тази на колектора само от водата към водната помпа и осигурява период на възвращаемост, който е близо до 2 години.

Като цяло разходите за експлоатация на двете термопомпи са сходни. Това е така, защото ако разходите на един човек се увеличават при определени условия, разходите на другия могат да бъдат запазени при едни и същи обстоятелства и обратно. Ако загубите единия край, който може да спечелите от другата страна, всичко зависи от начина, по който ще използвате помпата, било то въздух до вода или вода до вода.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>