voda

Често приемаме водата за даденост. Душът и чашата вода обикновено са само на една крачка разстояние. Но това не е така в много от развиващите се страни. Има международни организации, които имат за цел да създадат устойчиви решения за общности с ограничен достъп до чиста вода, хигиенни условия на живот. Ще споделим с вас 7 факта, свързани с водата, за които дори не сте подозирали.

  1. 663 млн. човека от цялото население на Земята не могат да разчитат на годна за пиене вода – това е 1 на всеки 9 души.
  2. Едноминутно къпане с конвенционален душ харчи повече вода (поне 20 литра), отколкото повечето хора в Африка на юг от Сахара през целия ден използват за основни цели – за пиене и хигиена (средно: 7,5 – 20 литра).
  3. Според СЗО 20 литра вода са достатъчни за основни нужди от пиене, готвене и измиване на ръцете в развиваща се страна, но други ежедневни задачи, които изискват по-големи количества вода, като къпане или пране, са трудно постижими само с 20 литра.
  4. В Африка и Азия жените и момичетата изминават средно по 6 км на ден, носейки вода, която тежи около 20 кг. Представете си как става това. Това е еквивалентно на носенето на 40-инчов телевизор с плосък екран на повече от 5.5 км.
  5. Всеки ден хората – предимно жени и момичета – изразходват 125 млн. часа да носят вода. С безопасен достъп до чиста вода, тези часове биха могли да бъдат прекарани в класната стая, за генериране на доходи или забавление.

Ние лесно можем да решим проблема, ако не харесваме качеството на питейната си вода с покупката на филтри за вода.

  1. Когато училищата имат съоръжения за водоснабдяване и канализация, процентът на посещаемост се увеличава, особено за момичетата. За съжаление, в световен мащаб 1/3 от всички училища нямат достъп до канализация и питейна вода.
  2. 2.6 милиарда души са получили достъп до качествена питейна вода от 1990 г. насам.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>