Лепене на плочки за баня

Изборът на плочки за баня е един от най-важните, когато правим ремонт в съответното помещение. Обикновено е най-добре да се доверим на професионалист, които да ги налепи, но ако имаме предишен опит в сферата, бихме могли да опитаме да се справим и сами.

Преди лепенето на облицовката от стенни или подови плочки е нужно прецизно да определим зоните, от които ще започнем работа. Лазерният нивелир е незаменим в случая, защото с негова помощ ще пренесем размерите от чертежа върху стените, като разчертаваме основните позиции на плочките.
Като лепило за плочки обикновено се ползва специален теракол или флексово лепило, което се смесва с вода. Сместа трябва внимателно да се разбие, докато не стане еднородна.

Експертите съветват да започнем лепенето на плочките за баня по стените от втория ред, като нанасяме лепилото върху стената с помощта на назъбена маламашка. Първият ред го залепваме едва след като и пода е готов.

Необходимо е да се вземат точни мерки на ВИК елементите и плочките да се изрежат спрямо тях. След полагането си върху стената те се фиксират с помощта на гумено чукче. По този начин в контактната повърхност между основата и гърба на плочките за мокро помещение се образува вакум, който гарантира стабилно залепване и респективно по-голяма дълготрайност.
Не е рядкост плочките за баня, които се лепят на пода да се разминават. Затова тук отново на помощ идва нивелирът, който да ни помогне да определим началната линия на лепене. Така по-лесно ще следваме правата. Майсторите често не нанасят от лепилото върху гърба на плочките за баня от първия ред на пода. Те намазват с него само пода. От втория ред лепилото се нанася и на пода и върху гърба на плочката.

Плочки за баня

Нужно е изключително внимание, за да не се образуват кухини под плочките за баня. Желателно е те да се лепят чрез така наречения метод “на гребен”. Естетиката е важна част от доброто изпълнение на целия проект, но най-важно е гранитогреса или теракота да бъде залепен качествено и стабилно.
Процесът определено не е лесен и винаги е по-добра идея да наемем специалист, който да го осъществи.

Не по-малко важен процес е фугирането на залепените вече плочки за тоалетна или баня, но за него ще поговорим в отделна тема.
Все пак банята е онова помещение от дома, което ни носи спокойствие и отмора в края на деня. Важно е да се чувстваме комфортно там.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>