Парфюми

Историята на парфюмите е почти толкова стара колкото и историята на човечеството. Първите искуствени аромати са произведени от химици в древен Египет. Те се увличали по уханието на цветя, билки и масла и се стараели да извличат от тях миризми с които фараоните да покриват телата си във всеки един момент, когато решат. За това свидетелстват находки от древен Египет и Кипър. Археолози са намерили шишенца за парфюми, колби, цедки и всякакви други сечива за изработката на ароматните течности. Постепенно парфюмите заливат света със своя аромат. За това е необходимо време.

В Европа парфюмите навлизат трайно едва през епохата на ренесанса. По това време аристокрацията се страхувала да се къпе, защото се смятало, че водата и банята могат да доведат до смърт. Поради тази причина интересът към парфюмите бил огромен. Те ги използвали за да прикриват телесните си миризми. От там идва и подигравателният израз „европейска баня”, тоест вместо вземането на душ човек може да се напарфюмира и така да прикрие неприятните миризми.

Днес маркови парфюми могат да се срещнат във всеки специализиран магазин за козметика, а също така и в магазини, които са насочени само и единствено към продажбата на оригинални парфюми. Интересен факт е, че въпреки огромното изобилие от дамски парфюми и мъжки аромати, много представителки на нежния пол предпочитат употребата на мъжки парфюми. Въпреки този факт изобилието на дамски парфюми не е по-малко от това на мъжките.

Днес парфюмите са в основата на много печеливш бизнес. Звезди от музикалната и филмовата сцена, а също така и спортисти стават рекламни лица на големите марки, които произвеждат парфюми. Така те превръщат парфюмите в още по-голяма мания за хората. Много са желаещите да използват любимите парфюми на Джъстин Тимбърлейк, Скарлет Йохансон и Ева Лонгория например. Продукти, като Версаче парфюм, Булгари парфюм достигат до потребителите чрез подобни рекламни трикове, а те, потребителите, могат да влязат в кожата на звездите. По този начин те се чувстват точно, като любимите си звезди, когато отиват на вечеря, бар или работа.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>